Industrijska rešenja

Za kompaniju '3M', održivost obuhvata saradnju u cilju pronalaženja boljih rešenja. Sa porastom svetske populacije, posebno u zemljama u kojima je privreda tek u razvoju, globalnim izazovima neophodno je pristupiti na objedinjen način kako bismo svi mogli da vodimo zdrav i ispunjen život. Svesni smo da se i nači kupci suočavaju sa istim izazovima i da dele naše ciljeve održivosti. Iz tog razloga, posvećeni smo partnerskoj saradnji sa svojim klijentima kako bismo prepoznali i zajednički iznalazili rešenja koja će nas dovesti do cilja. I dok mi neprestano povećavamo broj proizvoda koji zadovoljavaju takve potrebe, vi možete ovde o tekućim rešenjima u oblasti očuvanja životne sredine (PDF, 6.7MB)

 


Upravljanje životnim vekom proizvoda

 • Održivost ne bi trebala da ima rok važenja. Upravljanje životnim vekom proizvoda je sastavni deo naše procedure uvođenja nekog proizvoda u proizvodnju širom sveta. Prilikom razvoja novog proizvoda, u samom startu postavljamo važna pitanja: Na koji način možemo da umanjimo negativan uticaj proizvoda na životnu sredinu? Kako ćemo organizovati distribuciju proizvoda? I kako ćemo na kraju odložiti proizvod u otpad? Nastojimo da sagledamo sve ekološke, zdravstvene i bezbednosne posledice puštanja određenog proizvoda na tržišta širom sveta.

   

  U 2001. godini, usvojili smo novu politiku Upravljanja životnim vekom proizvoda kojom smo svim našim poslovnim jedinicama naložili da sprovedu ispitivanje životnog veka svih proizvoda, i novih i postojećih. Sa stotinama novih proizvoda koji se svake godine izbacuju na tržište, imamo stalan protok mogućnosti da poboljšamo ekološke, zdravstvene i bezbednosne uticaje naših proizvoda.


Ambalaža

 • Mi razmišljamo i izvan kutije. Takođe i sâm karton, omot i vrećica. Ključni deo našeg procesa upravljanja životnim ciklusom proizvoda jeste naše neprestano nastojanje da kroz smanjenje dimenzija ambalaže ostvarimo uštede i u ekološkom i u finansijskom pogledu. Uticaj ambalaže naših proizvoda na životnu sredinu umanjujemo kroz izmene dizajna, ponovnu upotrebu, povećanje mogućnosti za reciklažu i korišćenje recikliranih materijala, kao i efikasnije iskorišćenje zapremine kontejnera. Kao rezultat postižemo smanjenje utroška energije na preradu ambalažnog materijala, smanjenje troškova i emisije gasova u toku transporta, kao i smanjenje zahteva u pogledu prostora za skladištenje i odlaganje otpada.


Analiza slučaja

 • Post-It ® zbirno pakovanje

  Naše zbirno pakovanje Post-it® blokčića doprinosi smanjenju količine otpada u kancelariji i samim tim smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu. Zbirna kutijasta ambalaža, koja sadrži 16 ili 24 Post-it® blokčića (Note Pads), predstavlja prigodnu ambalažu i eliminiše potrebu za pojedinačnim plastičnim omotom. Pored toga, omot ambalaže proizveden je od 100% recikliranog papira uz ograničenu upotrebu mastila.

 • 3M Scotch-Brite™ četka za ribanje kade i pločica

  Značajno smo smanjili ambalažu naše 3M Scotch-Brite™ četke za ribanje kade i pločica. Redizajnirana ambalaža obuhvata uklanjanje razdelnika od valovite lepenke i smanjenje gabarita, tako da zauzima dvostruko manje prostora za transport i izlaganje.

 • Iskorišćenost kocke

  Za one koji su mislili da nikada neće imati nikakve koristi od geometrije iz srednje škole, razmislite o zapremini kocke. U oblasti skladištenja i logistike, “iskorišćenost kocke” predstavlja pristup što efikasnijeg iskorišćenja prostora unutar nekog skladišta, kamionske prikolice ilikontejnera. Iskorišćenost kocke se u principu izračunava kao procenat ukupno raspoloživog prostora odnosno ukupnog “iskoristivog prostora.” Iskorišćenost kocke koristi se za smanjenje zahteva za skladištenje i transport naših proizvoda.


Udarni proizvodi