Dečak posmatra preko vode
Nauka primenjena na život. Svačiji život.

Posvećeni smo unapređivanju našeg posla, naše planete i života svakog pojedinca.

Pogledaj kako

Održivost u kompaniji '3M'

Održivost naše planete, i našeg poslovanja, znači zaštitu prirodnih resursa i osnaživanje pojedinaca i društvenih zajednica širom sveta da streme ka napretku. To znači pronalaženje prave ravnoteže između privrednih, ekoloških i društvenih činilaca u pogledu suočavanja sa globalnim izazovima. A iznad svega, znači ujedinjenje radi postizanja zajedničkog cilja: unapređenje života svih nas.

 


Priče o globalnim izazovima

 • Oduzimanje kroz sabiranje.

  3M™ sredstva za ispunu, 3M™ Scotch-Weld™ lepila u tubi i laki polisulfitni zaptivni silikoni doprinose smanjenju težine vazduhoplova, postizanju maksimalne efikasnosti, svođenju troškova na minimum i unapređenju održivosti.

  Oduzimanje kroz sabiranje. Oduzimanje kroz sabiranje.
 • Kako se uz manje dobija više kod hlađenja hardvera.

  3M™ Novec™ tehnički fluidi koriste manje energije za hlađenje hardvera (95% manje, da budemo precizni) i omogućuju zgusnutiju montažu hardverskih komponenti.

  Kako se uz manje dobija više kod hlađenja hardvera. Kako se uz manje dobija više kod hlađenja hardvera.
 • Više snage, manje prekida.

  Upotreba aluminijumskog kompozitnog materijala za izradu jezgra provodnika omogućuje prenos duplo veće snage struje uz dvostruko manju težinu - i to bez prekida na postojećoj infrastrukturi.

  Više snage, manje prekida. Više snage, manje prekida.

Priče o globalnim izazovima


Naša strategija

 • Cilj naše održivosti je podržavanje svetskog individualnog razvitka tokom upravljanja posla koji raste. To podrazumeva osvrt na globalne izazove, kao što su dostupnost i sigurnost energije, nedostatak sirovina, ljudsko zdravlje i sigurnost, obrazovanje i razvoj, u cilju daljeg razvitka.

  • 3M Tehnološki napredak svake kompanije
  • 3M Proizvodi koji poboljšavaju svačiji dom
  • 3M Inovacije koje unapređuju svačiji život

  Kao i mnoge druge organizacije, mi težimo ka ravnomernom razvoju tri ključna stuba održivosti:

  • Ekonomski Uspeh: Razvoj drugačijih, praktičnih i domišljatih rešenja koja će se suočiti sa izazovima održivosti.
  • Očuvanje životne sredine: Pružanje praktičnih i delotvornih rešenja i proizvoda kojima se suočavamo sa izazovima očuvanja životne sredine.
  • Društvena Odgovornost: Stalan kontakt sa predstavnicima lokalnih društvenih zajednica u cilju neprestanog unapređivanja naše prakse u oblasti održivosti.

  Saznaj više o načinu na koji se suočavamo sa globalnim izazovima.


Ciljevi i napredak

 • Jedina stvar koju volimo više od odlične ideje jeste odličan rezultat. Kada govorimo o održivosti, kvalitet se ogleda u dokazima. Od smanjenja emisije gasova uzročnika efekta staklene bašte za 57% do smanjenja potrošnje vode i ispuštanja štetnih materija, naš trud u oblasti održivosti daje rezultate. Pročitaj više.


Poruka našeg predsednika

 • Inge Thulin CEO

  Od 1902. godine, kompanija '3M' poboljšava živote ljudi. Društveno i ekološko upravljanje je ključno za nas i prožima se kroz našu viziju :

  • 3M Tehnološki napredak svake kompanije
  • 3M Proizvodi koji poboljšavaju svačiji dom
  • 3M Inovacije koje unapređuju svačiji život

  Sa poslovnim delatnostima u više od 70 zemalja - i prometom od 55,000 u približno 200 zemalja — duboko smo isprepleteni sa globalnom svetskom privredom i sa značajnim ulogom u čovečanstvo. Niko ni u jednom momentu nije daleko od 3M proizvoda, što nam omogućava da uvodimo promene od grada do gradom, od sela do sela i od osobe do osobe.

  Brz napredak u komunikacijama objedinjava naš svet u jednu globalnu zajednicu koja deli iste vrednosti. Zajedno se suočavamo se sa neizvesnostima u vezi sa dostupnošću energije i klimatskim promenama, kvalitetom i dostupnošću vode, nedostatkom sirovina, obrazovanjem, razvojem, i zdravstvenom zaštitom.

  Jasno je da ove globalne dinamičke promene predstavljaju izazov održivom rastu budućih generacija, zbog čega 3M koristi svoje najveće prednosti — ideje i inovativnost — za suočavanje sa pomenutim izazovima.

  Sa proizvodnim pogonima u oblastima od zdravstvene zaštite, preko elektronike do proizvoda za automobilsku industriju, pronalazimo nove tehnologije koje svakodnevni život čine lakšim, bezbednijim i ispunjenijim. Među skorije načine na koje smo uveli svoje ideje i inovacije u cilju postizanja održivije budućnosti, ubrajamo:

   

  • U 2014. godini, osvojili smo nagradu ENERGY STAR®, koju dodeljuje agencija za zaštitu životne sredine u SAD, za napore koje ulažemo u cilju očuvanja energije širom sveta. To je bila 10-ta uzastopna godina da kompanija '3M' osvaja tu prestižnu nagradu, što je presedan u privrednom svetu. Takođe smo se ponovo našli na listi Dow Jones Indeksa Održivosti – privilegija koju imamo još od 1999. godine.
    
  • Razvili smo i izbacili na tržište veliki broj proizvoda usmerenih ka održivoj proizvodnji, od energetski štedljivih folija za tablet računare, Post-it® Zelenih blokčića, vazdušnih brana i zaptivnih rešenja u građevinskoj industriji, preko Envision® grafičkih folija, 360 Encompass™ zdravstvenog informacionog sistema, pa sve do štedljive, višestruko nagrađivane LED tehnologije.
    
  • Stalan uspeh našeg programa Isplativosti Prevencije zagađenja, koji se ogleda i u sprečavanju kontaminacije skoro 2 miliona tona vazduha, vode i otpadnog materijala, kao i u globalnom smanjenju emisije gasova uzročnika efekta staklene bašte za čitavih 57% u periodu od 2002. do 2013. godine, i to u apsolutnom iznosu (iako je obim prodaje kompanije porastao za 30 procenata u istom periodu).
    
  • Stalna podrška zaštiti i obnovi vitalnih eko-sistema širom sveta. Kroz saradnju sa partnerima poput Društva za očuvanje prirode (The Nature Conservancy), '3M' Fondacija obezbedila je preko 21 milion dolara za očuvanje više od 1 miliona jutara zemljišta.
    
  • Više od 61.6 miliona dolara vrednosti donacija u gotovini i robi širom sveta tokom 2013. godine Pogledaj više o učešću kompanije '3M' u životu društvenih zajednica.
    
  • Početkom 2014. godine, priključili smo se u United Nations Global Compact. Kompanija '3M' uvek je postupala u skladu sa osnovnim vrednostima navedenim u Dogovoru, i ponosni smo da možemo i formalno da ozvaničimo svoje opredeljenje ka sprovođenju njegovih 10 principa u oblasti ljudskih prava, zaposlenja, očuvanja životne sredine i borbe protiv korupcije, kao i unapređenje našeg partnerskog odnosa sa organizacijom.

  I dok slavimo svoja dostignuća, primećujemo i spoznajemo koliko su veliki izazovi sa kojima hoćemo da se suočimo. To neće biti lako i zahtevaće izmene u načinu rada, načinu donošenja dugoročnih odluka i načinu na koji sarađujemo. Ali uvereni smo da, kroz saradnju sa našim kucima i poslovnim partnerima, i kroz podsticanje ljudi da iskažu svoju ličnu kreativnost i strast, možemo da sprovedemo izmene koje su neophodne za uspeh kako poslovanja, tako i samog društva.

  Kompanija ‘3M’ je tim od 89.500 odlučnih, posvećenih ljudi, rešenih da daju svoj doprinos stvaranju održivije budućnosti. Namera nam je da to učinimo kroz stvaranje proizvoda koji će podržavati napore naših kupaca u oblasti održivosti, uspostavjati održivu praksu u čitavom našem lancu nabavke, i, možda i najvažnije, ujediniti nas u stremljenju ka zajedničkom cilju.

  Ponosan sam što sam deo kompanije ‘3M’ koja je posvećena timu, izazovima, puna entuzijazma; zbog uloge koju kompanija ‘3M’ ima, kao i zbog toga što je spremna da pruži pomoći svima, svuda u svetu, te da svako može da živi bolji život.

  Inge G. Thulin
  Predsedavajući upravnog odbora, predsednik i izvršni direktor


Udarni proizvodi