Vehicle Masking for car repair

Maskiranje vozila za popravku

 • 3M sistemi za maskiranje mogu se koristiti u svim procesima oblaganja i popravki, a kreću se od standardnih maskirnih traka do specijalnih aplikacija i rešenja.
  3M je jedan od najvećih i najiskusnijih svetskih proizvođača lepljivih traka. Kod završne obrade automobila, trake za oblaganje imaju važnu ulogu u svim osnovnim procesima. Intenzivan rad na istraživanju i razvoju u kompaniji 3M konstantno stvara dodatke inovativnim proizvodima da bi procesi klijenata bili još bezbedniji.
  Takvi inovativni primeri su unapređenja traka za maskiranje otvora Soft Edge Foam Masking Tape Plus i Scotch® Prelazna traka. Novi dizajn ova dva proizvoda omogućava znatno mekše farbanje ivica i prelaza, pri čemu se znatno smanjuju prepravke. To su samo dva od mnogih prozvoda kompanije 3M koji unapređuju proces rada automobilskih radionica.

Potpuno maskiranje vozila

 • Pre svake popravke ili farbanja automobila potrebno je zaštiti delove automobila na kojima se neće raditi od nepotrebne štete, prljanja ili prekomernog prskanja.

  Temeljan rad od samog početka smanjuje ili čak eliminiše naknadno čišćenje ili ispravke.

  Vremenski dugotrajne aktivnosti maskiranja mogu se svesti na najmanju meru, koristeći kvalitetan materijal i dobre tehnike nanošenja, te je uvek dobro uložiti u vrhunske trake za oblaganje, koje se lako mogu skinuti bez smicanja, struganja ili ostataka lepka.

  U osnovi, treba koristiti sledeće materijale:


  • Unutrašnju zaštitu za sedišta i patos
  • Maskirne trake
  • Zaštitnu foliju
  • Po mogućstvu maskirni papir
  • Posebne maskirne trake, kao što su Soft Edge Foam Masking Tape Plus za otvore ili trake finih linija za oštre, jasne linije

   

   

   

Zaštita otvora

 • Za najbrže, pouzdano maskiranje otvora, koristite 3M Soft Edge Foam Masking Tape Plus, koji je idealan za pokretne delove automobila kao što su vrata, hauba ili oba poklopca. Nanesite traku duž linije karoserije, NEMOJTE je rastezati i lagano je pritisnite u oba pravca. Jedna veličina odgovara svim otvorima.

Posebni procesi za maskiranje

 • Za oblaganje posebnih delova kao što su kvake na vratima, detalji, branici ili plastični delovi, najbolje je koristiti posebne proizvode kao što su trake za fine linije poput Scotch® Fine Line Tape 471, koja omogućava precizno praćenje kontura i ivica i ima veoma veliku fleksibilnost. Korišćenjem posebnih proizvoda za posebne primene štedite vreme i materijal, bez naknadnih popravki!

Vodič korak po korak - Maskiranje kod popravke automobila


 • Korak 1

  Korak 1 – Očistite površinu

  Osobodite površinu koja je za popravku, kao i okolnu površinu - pratite preporuke proizvođača farbe. Odlične za ovaj korak jesu 3M Panel krpe 34567.

 • Korak 2 - Nanesite zaštitnu foliju

  Korak 2 - Nanesite zaštitnu foliju

  Obložite ceo automobil osim površine za popravku koristeći 3M Zaštitnu foliju po svom izboru.
  Kada koristite 3M zaštitnu foliju, skraćujete vreme rada, jer i samo jedan čovek brzo može da je obloži. Folija će prileći na automobil, pri čemu se sprečava nepotrebno prskanje preko površine a Vi imate vizuelnu kontrolu pošto je ona providna.

 • Korak 3 - Pripremite okolne površine

  Korak 3 - Pripremite okolne površine

  • Pripremite veću površinu od one na koju treba da nanesete sprej, uključujući nanošenje rešenja za oblaganje otvora, kao što su 3M Soft Edge Foam Masking Tape/Soft Edge Foam Masking Tape Plus odnosno 3M Scotch® Prelazna traka, koje se nanose na liniju karoserije automobila bilo kojih pokretnih delova, da bi se zatvorili otvori.

  Ukoliko je potrebno da radite oko gumenih delova, 3M Lift'n Stick ih štiti i zadržava i omogućava da folija za zaštitu od farbanja ide ispod gumenih zatvarača, pri čemu obodi delova ostaju veoma čisti.

 • Korak 4 - Isecite i postavite foliju

  Korak 4 - Isecite i postavite foliju

  Isecite maskirnu foliju oko površine za popravku prilikom pripreme pre nanošenja punila i prajmera i fiksirajte 3M maskirnim trakama.
  Za najbolje rezultate nanesite Scotch® Prelaznu traku na vrh 3M maskirne trake, radi nesmetanog prelaza ivica prajmerom.

 • Korak 5 - Stavite foliju na konture pre osnovnog / prozirnog premaza

  Korak 5 - Stavite foliju na konture pre osnovnog / prozirnog premaza

  Pre nanošenja osnovnog ili prozirnog premaza, isecite još ya[titne folije i stavite je po konturama i otvorima.

 • Korak 6 - Naknadno - Korekcija skidanja obloge

  Ispravite ostatke proizvoda za maskiranje


  • Trake i zaštitna folija najbolje se uklanjaju sa automobila dok je još uvek topao.
  • Uvek skidajte maskirnu traku tako što ćete je vući pod odgovarajućeg uglom ka površini. Kod ravnijeg ili oštrijeg ugla postoji veći rizik da na površini ostane višak lepka.
  • Korišćenje Premium maskirnih traka se isplati, jer kod njih postoji manja tendencija da za sobom ostave lepak ili komad trake - pri čemu štedite ono najvrednije: vreme rada!

   

"Kako da" video - Maskiranje