Lična zaštita u radionici i farbari

 • Mi u kompaniji 3M vodimo računa o Vašem zdravlju. Od njega zavisi i Vaš rad. U saradnji sa odgovarajućim partnerima, naši ljudi su posvećeni obezbeđivanju okoline koja Vas štiti dok radite - u ekonomskom smislu, kao i u smislu efikasnosti.

  Lična zaštita od opasnosti prskanja spreja, prašine i zaštita sluha moraju biti prioriteti. 3M Vam može pomoći da izaberete odgovarajuću opremu za ličnu zaštitu(PPE), uključujući i zaštitu za vazduh i lice, savete o zakonskim, zdravstvenim i sigurnosnim obavezama, kao i bezbednim radnim praksama.

U Vašem interesu...

 • Vaše zdravlje je Vaše najvažnije oruđe. Vaši zaposleni i Vi ste dužni da vodite računa o njemu kako biste bili sposobni za rad.

  Pored Vašeg fizičkog zdravlja, posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu vitalnih organa, koji su nezamenljivi i zahtevaju specijalnu negu.


 • Koža

  Najveći i jedan od najvažnijih organa jeste Vaša koža. Ona štiti od bakterijskih i hemijskih kontaminenata i vrši metaboličku funkciju u organizmu. Takođe, koža Vam pomaže da prepoznate potencijalne "opasnosti", svojim osećajima za bol, temperaturu...

  Kada je u pitanju odrasla osoba, prosečna veličina kože jeste 2 sqm i čini 1/6 Vaše telesne težine. Debljine na najvažnijim delovima tela jeste 1-4 mm, dok na nekim delovima iznosi samo 0.02 mm!

 • Oči

  Vaše oko je najvažnije za vizuelni svet. Savršeno po svojoj prirodi, veoma osetljivo oko poseduje prirodnu zaštitu kao što su kapci, trepavice i suzna tečnost, koji štite od uticaja prašine ili prljavštine. Ovi mehanizmi zaštite su dovoljni samo za „normalne” okolnosti, ali ne i kada ste izloženi uslovima radnog okruženja, kao što su lakirnice ili radionice. U obavezi ste da na ovakvim mestima nosite odgovarajuće zaštitne naočare.

 • Vaše uši imaju dve osnovne funkcije: sluh i održavanje telesne ravnoteže. Zdrav sluh omogućava Vam verbalnu komunikaciju, kao i prepoznavanje svih akustičnih opasnosti. Osećaj ravnoteže omogućava Vam uspravno kretanje.

 • Pod udisanjem se podrazumeva apsorpcija kiseonika i resorpcija ugljen-dioksida iz tela. Nedostatak kiseonika u vazduhu dovodi do smanjene količine kiseonika u ćelijama tela i sprečava ili blokira vitalne funkcije. Nedostatak kiseonika zapravo ne može direktno da se doživi čovekovim čulima – uvek morate da obezbedite da vaši respiratorni organi ispravno funkcionišu.