1. Srbija
 2. O kompaniji 3M
 3. Tehnologije
Tehnologije u periodnom sistemu

Tehnologije

Odaberite tehnologiju u nastavku i vidite kako naše ideje nastavljaju da žive u sprezi sa drugima i pomažu u rešavanju problema širom sveta.

 

 • Primena
  Ac Icon

  Kontrola zvuka

  Glasna, neprijatna buka osim što iritira, predstavlja opasnost za naše zdravlje i bezbednost. 3M je osmislio odabrane, neuvezane viskozno-elastične polimere i druge materijale koji apsorbuju zvuk, neutrališu vibraciju i kontrolišu neželjenu buku. U vozilima, ovi materijali obezbeđuju manju buku u putničkim odeljcima. Kod računarskih disk drajvova, smanjuju iritirajuće zvuke i pomažu da se poveća brzina pristupa i memorijski kapacitet. Na radnom mestu to omogućava da buka ne odvraća pažnju, da se zaštiti sluh i omogući komunikacija.


  Di Icon

  Prikaz

  3M prikaz materijala kombinuje prenos i refleksiju svetlosti. Zahvaljujući našim stručnim znanjima u oblasti višeslojnih filmova, objektiva i mikro-replikacije, uspeli smo da povećamo jasnoću, trajnost i svetlost kod gotovo svih vrsta elektronskih ekrana: od ekrana sa tečnim kristalima ručnih uređaja, preko LCD monitora i televizora, do divovskih ekrana. Ovi materijali se koriste i za zaštitu privatnosti ekrana za laptopove, računare i bankomate.


  Ec Icon

  Energentske komponente

  Svet se okreće ka 3M tehnologijama za nove načine za proizvodnju i čuvanje energije. 3M je globalni lider za komponente sa gorivim ćelijama, posebno kod projektovanja i proizvodnje ekonomičnih sklopova sa membranskim elektrodama. Takođe smo aktivni u unapređivanju litijumsko-jonskih materijala za baterijske sisteme. U fotonaponskoj industriji, 3M unapreduje tehnologije (gde spadaju nepropusni (barijerni) filmovi i koncentratorski sistemi Fresnel sočiva) i snabdevanje proizvodima, kao što su visoko-prijanjajuće i provodne trakaste folije.


  Fs Icon

  Filtriranje, odvajanje i prečišćavanje

  Inovacije u oblasti filtriranja, razdvajanja i prečišćavanja dovele su potražnje komponenti najveće čistoće u farmaceutskoj, prehrambenoj i namenskoj hemijskoj industriji. Kako bi zadovoljio rigorozne standarde ovih i drugih industrija, 3M nudi višestruke mogućnosti, koje obuhvataju elektret, mikro-porozne membrane, tehnologije ugljeničnih i netkanih vlakana, za filtriranje tečnosti i gasa i odvajanje. Ista stručna znanja su primienjena i na 3M respiratore i maske, vazdušne filtere za domove i automobile, i kućne sisteme za prečišćavanje vode.


  Fc Icon

  Prilagođavanje oblika i ambalaža

  Za više od pola 3M proizvoda, posljednji korak u procesu proizvodnje je pretvaranje filma, abraziva, trake ili drugih materijala u posebne oblike i veličine prema zahtevu klijenta. Naša spremnost da u kratkom roku preoblikujemo način rezanja proizvoda, njegovu formu i obradu, omogućava efikasno prilagođavanje uz zadržavanje kvaliteta materijala. Naša agilnost u proizvodnji ide ruku pod ruku sa našom fleksibilnom ambalažom koja čuva i štiti gotove proizvode, kao i strategiju zaštite robne marke prodavca.


  Fe Icon

  Fleksibilna elektronika

  Koristeći napredne materijale sopstvene izrade i tehnike proizvodnje, 3M je postao pionir u proizvodnji elektronskih kola na fleksibilnim polimerskim folijama. Inkdžet kertridži za štampače su jedni od prvih koji su koristili ovu jeftinu i laganu tehnologiju savitljivih kola. Danas se ova tehnologija koristi i za hard-disk drajvove, dijagnostičke uređaje u medicini, velike ravne ekrane i druge aplikacije koje zahtijevaju pouzdanost i fleksibilnost.


  Im Icon

  Slike

  3M razume vizuelnu komunikaciju. Tvorci smo prve termo-faks mašine za prenos slike. Promenili smo način oglašavanja sa prvim digitalno štampanim grafičkim prikazima veličine zida. Izmislili smo višeslojne optičke filmove koji stvaraju oštre, živopisne slike za elektronske ekrane i sigurnosne žigove koji onemogućavaju falsifikovanje. Uveli smo unapređeni kvalitet boja i pigmenata kako bi se osiguralo da autentične, jasne boje potraju čak i pod najtežim spoljašnjim uticajima. Oslanjajući se na desetine godina iskustva sa štampanim i digitalnim tehnologijama, 3M nastavlja da uvodi još sofisticiranije filmove, boje i softvere za štampu, elektronske ekrane i obeležavanje.


  Lm Icon

  Upravljanje svetlima

  Počnite od suštinskog poznavanja naprednih materijala koje ima 3M. Dodajte materijale u stotinama tankih slojeva tankim slojevima. Spojte ih sa jedinstvenom umešnošću 3M da stvara mikroskopske strukture na filmovima (i drugim površinama). Spajanjem ove i drugih tehnologija, 3M manipuliše svetlošću i tako transformiše obične proizvode. Znakovi postaju svjetliji i lakši za čitanje. Zaštitne oznake kao da lebde iznad dokumenata. Elektronski ekrani su življi i šareniji, a troše manje energije.


  Mf Icon

  Mehanički pričvršćivači

  Sa 3M mehaničkim pričvršćivačima, korisnici mogu da kače i skidaju materijale – koliko god puta je potrebno. Mi izrađujemo ove izdržljive strukturirane površine kombinovanjem naših jedinstvenih tehnologija, uključujući mikro-replikaciju, preradu polimera, lepikove i netkanog tekstila. Naši pričvršćivači po sistemu 'zakači i skini' transformišu proizvode od pelena za bebe pa do abraziva; oni se takođe koriste u transportu, zdravstvu, za sportsku opremu i električne proizvode.


  Op Icon

  Optička komunikacija

  Kroz napredak onlajn usluga, kao što su Internet telefonija i video na zahtev, potražnja za većom propusnošću brzo eskalira. Zahvaljujući našoj stručnosti po pitanju materijala i preciznosti obrade, optički spojevi i spojnice 3M pomažu pružaocima usluga da konstruišu i održavaju mreže koje će zadovoljiti očekivanja kupaca u pogledu brzine i pouzdanosti. Naša snaga u optičkoj elektronici ogleda se i u 3M elementima ekrana, fleksibilnoj elektronici i senzorima za tržišta proizvoda za medicinu, bezbednost i odbranu.


  Po Icon

  Porozni materijali i membrane

  Porozni materijali i membrane su ugrađene u hiljade proizvoda kompanije 3M, gde spadaju i respiratori, filteri, gorive ćelije, transdermalni flasteri i zavoji. 3M proizvodi porozne filmove i druge strukture veličine i razmaka poput pora, koji su projektovani za konkretnu primenu. Membrane i drugi materijali se takođe mogu hemijski modifikovati za hvatanje čestica. Danas, 3M tehnologija osigurava da vazduh i drugi fluidi protiču odgovarajućom brzinom, sprečavajući prolazak česticama koje su velike kao zrna pirinča ili nanometarski male veličine.


  Tt Icon

  Praćenje i pronalaženje

  Identifikacija radio-frekvencijom (RFID) je postala izuzetno pouzdan, sveprisutan i vrijedan alat za praćenje kretanja i stanja predmeta. 3M je najpre razvio ovu tehnologiju bežičnog praćenje za sisteme cirkulacije u bibliotekama. Danas ga naši korisnici koriste za praćenje farmaceutskih pošiljki, održavanje avio motora, uzorke tkiva, pravnu i medicinsku dokumentaciju i još mnogo toga. Uz stalno poboljšavanje hardvera i softvera, 3M RFID pomaže u povećanju produktivnosti, smanjujući troškove nastale usled krađa i gubitaka.

 • Bi Icon

  Biotehnologija

  Prilikom izrade proizvoda za zdravstvo, 3M primenjuje svoju nesvakidašnju kombinaciju stručnosti u oblasti nauke o materijalima, karakterizacije površina, filtracije i biologije. Među ostvarenim rezultatima su: izvanredno izdržljivi stomatološki restorativni materijali, biokompatibilne hirurške trake i zavoji, transdermalni flasteri za doziranje lekova, antimikrobna sredstva za čišćenje i senzori za sterilizaciju.


  Dd Icon

  Dostava lekova

  Farmaceutski proizvodi mogu poboljšati, a ponekad čak i spasiti živote. Važno je da budu dati u pravilnoj dozi na pravom mestu, u pravo vreme. 3M je pionir u izradi inhalatora sa mernim dozatorom (za davanje lekova u respiratorni trakt) i transdermalni sistem flastera. Naša stručna znanja u pogledu hemijske formule i tehnologija davanja leka, upotpunjena su decenijama iskustva u oblasti regulative, osiguranja kvaliteta i precizne proizvodnje.


  Md Icon

  Upravljanje zdravstvenim podacima

  U preko 6.000 bolnica širom sveta, napredni softver kompanije 3M i konsultantske usluge pomažu organizacijama da prikupe i klasifikaciju podataka zdravstva, rasporede sredstva, postupaju u skladu sa propisima, upravljanje prihodima i, na kraju, poboljšaju kvalitet nege pacijenata. Naša rešenja donose značajne uštede troškova zdravstvenim organizacijama i pomažu državama i nosiocima zdravstvene politike u svetu da upravljaju troškovima i poboljšaju rezultate svojih lokalnih i nacionalnih sistema zdravstvene zaštite.


  Mi Icon

  Detekcija mikroba i kontrola

  3M tehnologije su u prvim linijama borbe protiv opasnih mikroba. Oslanjajući se na svoje znanje o specijalnim materijalima, premazima, nanotehnologiji, obradi signala i mikro-replikaciji, 3M je razvio sistem za detekciju koji je brz i jednostavan za korištenje, a služi za otkrivanje i određivanje količine prisustva patogena i drugih organizama. Oni se koriste u bolnicama, zdravstvenim laboratorijama, na klinikama i u objektima gde rukuje hranom i gde se hrana priprema. Takođe smo razvili sistem za detekciju mikroba i tehnologiju karakterizacije, na osnovu genetskih markera.


  Se Icon

  Senzori

  Slabo podrhtavanje srca novorođenčeta, ključna promena temperature koja poništava efekat vakcine, genetski marker za cističnu fibrozu - ove i druge pokazatelje mogu otkriti i preneti senzori kompanije 3M kao i drugi senzori koji koriste 3M komponente. Naša tehnologija reaguje na čitav niz stimulansa, kao što su toplota, svetlo, pritisak i radio, hemijski, biološki i drugi signali. Naše senzorske aplikacije su takođe sveobuhvatne, u rasponu od indikatora male cene, kao što su jednokratne trake za sterilizaciju za testiranje sve do naprednih, automatizovanih dijagnostičkih aparata.


  Wo Icon

  Zbrinjavanje rana

  Kad god je koža pacijenta narušena zbog operacije, nezgode ili zbog davanja infuzije, postoji rizik od infekcije. Napredna sredstva za lepljenje, filmovi, netkani i specijalni materijali, koriste se za 3M medicinske proizvode - kao što su naši upijajući i transparentni zavoji, hirurške trake i prekrivači, kao i proizvodi za pripremu kože i čišćenje – koji podstiču brže zarastanje i smanjuju opasnost od infekcije.

 • Ab Icon

  Abrazivi

  3M je počeo kao proizvođača abraziva. Tokom više od jednog veka, mi smo unapredili našu prvobitnu tehnologiju dopunjujući je novitetima koje su razvili drugi poslovni sektori društva 3M. Danas se naši abrazivi oslanjaju na tradicionalne tehnike, kao što su lepkovi i premazi, kao i najmodernije tehnologije, od mikro-replikacije do keramike i netkanih materijala. Rezultat je širok spektar abraziva za oblikovanje, završnu obradu i poliranje s lakoćom i preciznošću.


  Ad Icon

  Lepkovi

  Toliko jaki, da mogu da drže ploču konstrukcije dok traje sama zgrada...tako nežni, da ih može koristiti dete. Jer lepkovi kompanije 3M su dizajnirani tako da odgovaraju potrebama naših klijenata, a koriste se za razne proizvode, od aviona i mobilnih telefona do vozila i medicinskih zavoja. Prednjačimo u segmentu prijanjajućih materijala za lečenje i epoksi smola. Tu naravno, spadaju i trake osetljive na pritisak koje je 3M izmislio pre više od 80 godina.


  Am Icon

  Napredni materijali

  Kada su naučnici kompanije 3M počeli da rade na rešavanju problema kupaca, oslonili su se na izuzetan izbor naprednih i specijalizovanih materijala: polimere, kompozite, keramiku, fluoromaterijale, nanomaterijale i drugo. Naša laboratorija ovoj paleti neprestalno dodaje nove formule i nove, revolucionarne verzije postojećih materijala. Osim toga, 3M je bez premca u primeni ovih novih materijala za praktične potrebe proizvodnje.


  Ce Icon

  Keramika

  3M je počeo sa radom upravo ovde, pretvarajući minerale u brusni papir. Već preko jednog veka, koristimo neorganske keramičke materijale za iznenađujuće veliki broj proizvoda: granulirane table za krovnu zaštitu, kompleksne ekrane osetljive na dodir na bankomatima, estetske restorativne stomatološke i najgrublje abrazivne materijale, fluorescentna zrnca koja određuje traku kojom vozite na glavnom putu natopljenom kišom kao i za ultra jako vlakno utkano u električni vod.

  Svi oni su nastali iz duge istorije kompanije 3M u radu sa neorganskom keramikom.


  Do Icon

  Zubni i ortodontski materijali

  3M je uveo prve restorativne materijale u boji zuba 1964. godine, veliki pomak koji je bio odgovor na zahteve pacijenata u pogledu estetike i zubara koji su tražili izdržljive materijale za ra. Od tada je postignut napredak u oblasti hemije, biologije, keramike i digitalizacije, zahvaljujući čemu je kompanija postala svetski lider za stomatološki kompozit, sredstva za lepljenje, pravljenje kalupa, ortodontski pribor i druge proizvode. Konkretnije, mi smo bili začetnici primene visoko viskoznih restorativnih materijala koji se koriste za brzo i udobno lečenje u ustima pacijenata i tehnologije za uzimanje otisaka, kojom se pravi tačna replika zuba pacijenta.


  Em Icon

  Elektronski materijali

  Napretci u pogledu elektronskih komponentata - od poluprovodnika i povezivanja, do memorije podataka i displeja - često počinju otkrićima u vezi sa organskim, neorganskim i metalnim materijalima od kojih se te komponente izrađuju. 3M doprinosi unapređenju proizvodnje i učinka ugrađujući svoja znanja u mnoge druge elektronske uređaje današnjice, gde spadaju i fluoro-hemikalije, lepkovi, abrazivi, membrane, elektrode i elektroliti.


  Fi Icon

  Filmovi

  Filmovi koje je kreirao 3M imaju šiork spektar raznoraznih namena. Jedna linija proizvoda poboljšava jasnoću slike kod LCD ekrana, dok druga služi da blokira sunčevu svetlost koja dolazi kroz prozore. 3M folije se koriste za izradu grafika veličine zgrade kao i za sprečavanje crtanja grafita. Neki su jednoslojni, sa skromnom aplikacijom, a drugi predstavljaju kombinaciju na stotine slojeva podešenih tako da prenose ili reflektuju određene talasne dužine. Drugi filmovi pak, prave visoke prepreke za kiseonik i vlagu, što je neophodno za nove generacije elektronskih displeja.


  Fl Icon

  Fluorovani materijali

  3M fluoro-hemikalije su aktivni materijali u širokom spektru zaštitnih premaza kompanije 3M. Oni se takođe koriste kao tečnosti za termalnu regulaciju i kao sredstva za površine kojima se poboljšava protok farbi i premaza visokih performansi. Fluoro-polimeri marke Dyneon poseduju izuzetnu otpornost na temperature i hemijska sredstva, što ih čini idealnim za mnoge proizvode sa kojima se radi u ekstremnim uslovima i uslovima sa štetnim uticajima. Koriste se za oblaganje žica, zaptivke, neprijanjajuće premaze, obloge crieva za sipanje goriva i druge važe primene visokih performansi.


  Me Icon

  Kompoziti sa metalnom matricom

  Infiltracijom gusto zbijenih keramičkih vlakana ili čestica sa aluminijskom legurom, 3M stvara kompozitne materijale i predmete koji predstavljaju spoj izuzetne snage, lakoće i čvrstine. Prva komercijalna primena ove tehnologije koju je uveo 3M je bio nadzemni električni provodnik visoke čvrstoće, koji može nositi dva puta više snage od konvencionalnih linija iste veličine. Nastavlja se rad na proizovidima i komponentama drugih namena, gde spadaju i primene u izgradnji i mašinstvu. Prednosti ovog materijala se dodatno uvećavaju kada je komponenta izložena opterećenju visokog ubrzanja, što povećava uštedu na težini.


  Nt Icon

  Nanotehnologija

  3M naučnici i istraživači istražuju novi svet na nivou nanometara, gdje materijali iskazuju jedinstvene fizičke, hemijske i biološke osobine. Ova neobična svojstva se već koriste u našim tvrdim premazima, restorativnoj stomatologiji i optičkim filmovima za povećanje jasnoće slike (koristi se u LCD ekranima). Brojne platforme sa 3M tehnologijom, kao i sredstva za lepljenje i farmaceutski proizvodi, pod uticajem su pojave nano čestica.


  Nw Icon

  Netkani materijali

  Nakon pola veka istraživanja upotrebe netkanih materijala, 3M i dalje pronalazi nove načine da ih poboljša i primeni. U medicinskim trakama, oni pružaju udobnost pacijentima. U abrazivima, produžavaju trajnost i pojednostavljuju upotrebu. Kao izolatori, pomažu da vaš automobil bude tiši a vaša jakna toplija. Zahvaljujući stručnim znanjima koje 3M poseduje u pogledu naprednih materijala i sofisticirane proizvodne tehnologije, stvorene su nove mogućnosti za primenu netkanog tekstila u zdravstvu, za proizvode široke potrošnje i tešku industriju.


  Sm Icon

  Namenski materijali

  3M prednjači u razvoju i modifikovanju materijala male zapremine a visoke vrednosti za svoje klijente i svoje potrebe. Među njima su namenski aditivi i ostale hemikalije, kao i katalizatori, zaštitne smole, foto-inicijatori, tenzidi, kuglice, mehurića, premazi za lako čišćenje, maziva i elektroliti za baterije. 3M takođe razvija tehnologiju keramičkih tekstila i kompozita za potrebe vazduhoplovstva, rafinerija nafte, obrade metala i drugih industrija. Pored ostalih jedinstvenih materijala, 3M takođe unapređuje stručna znanja u oblasti jakih, lagalnih kompozita sa metalnom matricom.

 • Mr Icon

  Mikroreplikacija

  3M je predvodnik u korišćenju malih, precizno oblikovanih struktura koje materijalima daju nova fizička, hemijska ili optička svojstva. Mikro-replikovane prizme se koriste za putokaze, elektronske ekrane i osvetljenja na fasadama zgrada, jer upijaju i reflektuju jači odsjaj. Minijaturne piramide omogućavaju da abrazivi izrade 3M budu efikasniji i daju ravnomerniji efekat. Mikro-replikovani kanali čak mogu da usmeravaju tečnost kroz kapilarnu primenu, što predstavlja veliki potencijal za biomedicinske proizvode.


  Mo Icon

  Kalupi

  3M izrađuje preciznije i složenije oblike optičkih sočiva pomoću napredne tehnologije za kalupe. Mi takođe koristimo kalupe za izradu mikro-replikovanih formi u strukturiranim abrazivima, za poboljšanje svetlosti i zaštitne filmove. Vođeni izuzetno visokim nivoom tolerancije koju ovi proizvodi zahtevaju, 3M je razvio jedinstvena stručna znanja u više pripremnih tehnologija za obradu termoplastičnih i termostabilizacionih materijala, kao što je projektovanje alata za kalup, merenje procesa i temperaturnih oscilacija.


  Pd Icon

  Obrada čestica i disperzija

  Sposobnost 3M da stvori čestice i omogući njihovu disperziju - u čvrstim materijalima, filmovima i tečnostima, omogućava joj da njeni abrazivi, restorativni stomatološki materijali, boje, optički filmovi i filmovi za prozore budu jedinstveni, što važi i za niz njenih drugih proizvoda. Naše razumevanje fizičkih, hemijskih i međupovršinskih interakcija omogućava nam da uz pomoć precizno raspoređenih čestica i nanočestica (kao što su staklene perle, ugljen, metali i metalni oksidi) unapredimo jačinu materijala, indeks refrakcije, provodljivost, apsorpciju IR zračenja, katalitičku aktivnost i druge karakteristike.


  Pm Icon

  Proces otapanja polimera

  Tokom decenija, 3M je postao svetski lider u razvoju i upotrebi polimera, pretvarajući ove jedinstvene molekule u filmove i predmete tehnikama ekstruzije, premazivanja i drugim tehnikama obrade. Danas se gotovo sve tehnološke platforme kompanije 3M, kao i većina 3M proizvoda, oslanjaju na preradu polimera. Ova stručna znanja su posebno važna u oblasti zdravstva, elektronike i na tržištima za ekrane i grafike.


  Pp Icon

  Precizna obrada

  U prošlosti, proizvodnja velikog obima je mogla da ima za ishod velike varijacije u rezultatima rada. To više nije slučaj, zahvaljujući napretku u oblasti premaza, sušenja, stezanja, radu sa folijom i drugim tehnologijama. 3M inženjeri dizajniraju opremu za proizvodnju koja predstavlja spoj precizno kontrolisanih procesa i ekonomske efikasnosti proizvodnje. Rezultat: ekološke performanse 3M nastavljaju da napreduju, a tolerancija kod proizvoda postaja sve zanemarljivija - kao pola talasne dužine svetla za neke površinske obrasce.


  Pe Icon

  Prediktivni inženjering i modeliranje

  Koristeći sofisticirano modeliranje računara i tehnologiju simulacije, 3M istraživači i inženjeri mogu da predvide svojstva materijala koja tek treba da se izrade i ubrzaju razvoj naprednijih proizvodnih procesa. Zahvaljujući ovim virtualnim eksperimenata, 3M je bio u mogućnosti da ubrza isporuku vriednih novih proizvoda za elektronske ekrane, fleksibilna kola i identifikaciju radio-frekvencija.


  Rp Icon

  Proces radijacije

  Materijali u mnogim 3M proizvodima su modifikovani ili poboljšani kroz hemijske reakcije koje nastaju u procesu radijacije, kao što su stvrdnjavanje, podešavanje, međusobno povezivanje i polimerizacija. Koristimo ultraljubičaste i elektronske zrake, brze laserske impulse, koronu, plamen i druge tehnologije za stvaranje preciznih obrazaca minuta u našim strukturiranim abrazivima i filmovima za svetlosni efekat, slike na našim zaštitnim filmovima, jedinstvene karakteristike površina na našim reflektirajućim folijama i dodatne mogućnosti za hiljade ostalih proizvoda.


  Su Icon

  Modifikovanje površina

  Više od bilo koje druge kompanije, 3M istražuje površinu stvari. Mi stvaramo jedinstvene površine, kroz primenu naše tehnologije mikro-replikovanja. Takođe smo modifikovali površinu filmova i materijala za folije uz pomoć tehnologija korone, grejanja i prerade pare. Ovi sofisticirani alati nam omogućavaju da poboljšamo prijemčivost materijala na tečnosti i materijale za lepljenje, menjamo njihovu tvrdoću, unapredimo reflektivnost ili stvorimo druge, nove karakteristike.


  Vp Icon

  Obrada parom

  Ključne karakteristike dejstva često zavise od preciznosti premaza metala, oksida ili polimera. Uz desetine godina iskustva, 3M je doveo rafiniranost premaza uz pomoć pare, do savršenstva. Mnogi naši sadašnji proizvodi duguju svoju nesvakidašnju izdržljivost, refleksivnost, nepropusnost i hemijska svojstva umeću ove kompanije kada je reč o ovoj specijalizovanoj proizvodnoj tehnologiji.

 • We Icon

  Ubrzano izlaganje vremenskim uslovima

  3M proizvodi su dizajnirani za elemente u spoljašnjem prostoru. Kupci mogu očekivati od nas da će naši materijali za saobraćajnu bezbednosnu signalizaciju, znake i druge proizvode obavljati svoju funkciju i nakon godina nemilosrdne izloženosti različitim vremenskim prilikama. Kako bi se osigurao visok nivo performansi, 3M je razvio tehnologije koje imitiraju ekstremnu svetlost, toplotu i hladnoću i vlagu kakvi se mogu desiti u spoljnoj sredini u raznim delovima sveta. Kombinacijom izlaganja realnim uslovima kakvi se mogu naći u svetu i ubrzanog izlaganja, 3M je razvio jedinstveno umeće u merenju, analiziranju i odgovoru na zahteve u slučaju i najtežih uslova u okruženju.


  An Icon

  Analitička nauka i tehnologija

  Tehnologije koje su nove u svetu, daju rešenja za naše klijente, kao i mnoštvo pitanja za naše naučnike: Šta je to? Kako funkcioniše? Može li da se napravi bolje? Da bismo odgovorili na ova pitanja, 3M je razvio jedinstvenu sposobnost za merenje, karakterizaciju i razumevanje materijala i procesa. Sa resursima koji postoje širom sveta, naučnici kompanije 3M se mogu osloniti na našu umešnost analiziranja u svim fazama razvoja proizvoda, od ideje do komercijalizacije i proizvodnje.


  As Icon

  Aplikacioni softver

  Aplikacioni softver kontroliše, prati, komunicira i omogućava stvaranje brojnih inovacija kompanije 3M, od filtriranja vazduha do RFID rešenja na nivou preduzeća za praćenje zdravstvene dokumentacije. Aplikacioni softver se može koristiti unutar veb pretraživača, na standardnim desktop računarima i ručnim uređajima ili se može ugraditi u namenske elektronske hardvere i sisteme. 3M koristi poslednju reč tehnologije i tehnika za izradu aplikacionog softvera koji je robustan, pouzdan i jednostavan za korištenje.


  Es Icon

  Elektronika & Softver

  3M je svoja znanja izgradio na elektronskim i softverskim tehnologijama. Danas je elektronika sastavni deo mnogih 3M proizvoda - od stomatoloških skenera do 3M ™ Littmann ® Elektronskih stetoskopa i 3M ™ Sistema upravljanja granicom. 3M-ov napredni softver je otelovljenje 'mozga' koji stoji iza ovih proizvoda proizvodeći 'pametne' (matematičke i informatičke) algoritme gurajući ove proizvode za stepen više na vrednosnoj skali. Zahvaljujući kombinaciji materijala koji su vodeći u svetu, odgovarajućoj obradi i stručnim inženjerskim znanjima, 3M elektronika i softver daju moćnu platformu za izradu pametnih materijala, uređaja i sistema, takođe pružajući i pametne usluge.


  In Icon

  Inspekcija i merenje

  Izuzetna preciznost 3M proizvodnje - u nekim slučajevima, tolerancije su manje od talasne dužine svetlosti – zahteva isto tako precizan alat za merenje i inspekciju kvaliteta proizvoda. 3M je stvorio optičke, infracrvene sisteme osetljive na UV zračenje, merne instrumente i druge alate koji su njegovo vlasništvo, za merenje performansi, snage, boje, refleksivnosti i debljine. Ovi i drugi parametri pružaju preciznu i brzu potvrdu o tome da su naši procesi vrhunski efikasni i ujednačeni kao i da su naši proizvodi u skladu sa svim specifikacijama kupaca.


  Is Icon

  Projektovanje integrisanih sistema

  Kompleksni sistemi zahtevaju sveobuhvatno projektovanje. Kroz integraciju softverskih, elektronskih i mašinskih stručnih znanja, 3M stvara sisteme koji se međusobno nadopunjuju proizvodeći izuzetne performanse. Ove discipline su dodatno unapređene prediktivnim modeliranjem, inženjeringom ljudskog faktora i industrijskim dizajnom. Rezultat je spoj funkcionalnosti i elegancije u proizvodima tako jednostavnim kao što su dozator za traku ili alat za brušenje, ili tako složenim kao što je 3M sistem za višedimenzionalnu cirkulaciju i bezbednost u bibliotekama.


  Is Icon

  Proizvodni dizajn i kontrola

  Precizan, dosledan, troškovno konkurentan i bezbedan: očekivanja su velika za sofisticirane proizvodne tehnologije. Malo je kompanija u svetu koje se mogu uporediti sa 3M u dizajnu i radu najzahtjevnijih neprekidnih procesa, posebno u radu sa folijama, premazima i sušenjem. Njegove prednosti su prediktivni inženjering i modeliranje, proces detekcije i sistemi sa povratnim informacijama, kao i decenije iskustva 3M u oblasti hemijske, mašinske i elektrotehničke inženjerije. Korist za kupce se ogleda u svakom visoko-kvalitetnom proizvodu kompanije 3M i brzom modifikovanju tih proizvoda tako da se zadovolje lokalne potrebe tržišta.